איתמר שטמלר
איתמר שטמלר (27) נולד בתל אביב, למד בירושלים – באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל – בדרך עבר, יצר ושאב השראה בסיאול – באוניברסיטת הונגיק לאמנות ועיצוב – וביפן ולבסוף השתקע ביפו יחד עם בן הזוג שלו. בימים אלו הוא עובד על תערוכה ברזידנסי האמנים 'אתר' ביפו העתיקה.
האמנות של איתמר שטמלר נעה ונדה בין סגנונות – בין ציור ב-air brush ושמן, לטכניקות פיסול שונות ועד לאפקטים ב-cgi. ארגז הכלים שלו רק הולך ומתרחב ואיתו גובר העניין שהוא מייצר סביב היצירה שלו. הוא הספיק להציג בתערוכות קבוצתיות בהן פסטיבל מנורת לילה בתל אביב ובגלריית קופרמן שבקיבוץ לוחמי הגטאות ובשנה האחרונה הציג תערוכת יחיד ראשונה בתכנית האמנים שאוצרת מיטל אבירם, "Third Floor From The Left".
מ-21.9 יציג ב'אתר' את התערוכה Dumb Waiter , המציגה מקום ללא זמן, מבט על המופשט בציור דרך ריאליזם ופיגורציה. המכשירים והמכונות שסובבים את הגוף כחלק ממנעד רחב של עבודות.
"המבט שלי כמו סורק את המציאות, אני רואה את העולם כמקום בו להכל יש עור – גם במובן הפסיכולוגי וגם החיצוני – שטח פנים שאני מנסה לחדור דרכו. בתקופת השהות ב'קומה השלישית משמאל', למשל, בדקתי אפשרויות להדפסה על חומרים כמו שטיח, התקנת וידאו והשתלטות על אינטרקום קיים בביתה של האוצרת. התהליך שלי מתחיל ממשהו ראשוני וחושי כמו טקטיליות, צבעוניות וצורה. לאחר מכן אני מחפש עוד משהו יותר תוכני, למרות שאני לא מפריד בין תוכן לנראות ואפטקטים."
נראה שבתהליך היצירה שלך מעורבים לא מעט מחקר וניסוי. מאין אתה שואב את ההשראה שמניעה אותך להתנסות?
"האסתטיקה שלי מושפעת בין היתר מהתקופה בדרום קוריאה והניכור הטכנולוגי שם מהרחוב והחומרים שמצויים בו, מחוויות, מאיזוטריה. אני שואב השראה מהמון אמנים: Pakui Hardware או Sterling Ruby , Harrison Pearce, Anna Uddenberg, Gina Beavers ,Korakrit Arondochai ואחרים. אני מושפע ממגוון תרבויות ומעומס המידע שמציף אותנו ביום יום. אני מושפע גם מחברי ומבן זוגי, מהמשפחה ומהסביבה כאן ביפו ובתל אביב. בכל תקופה בחיים אני נמשך לחומרים אחרים כדי ליצור עניין אצלי ואצל הצופה ".
על מה אתה עובד היום? בכלל ובפרט כאן ב'אתר'?
"בימים אלה אני עובד על סדרת ציורים שמשתמשת במעליות כאמצעי לשיקוף המתח שנוצר במצבים קלסרופוביים או איזוטריים בתפיסת הרגע שבו הדלת נסגרת. מאין מציצנות מהחוץ פנימה. בנוסף, אני מפסל בחומרים מורכבים ונותן להם חיים בעזרת מנועים ומוטוריקה. חוץ מהתערוכה ( Dumb Waiter ) אני מתעסק בסריקה תלת מימדית ובוידאו שמתבסס על הסריקה וממשיך את נושא סדרת ה'מעליות' ."
ספר לנו על עבודה אחת שלך. שמעניינת אותך במיוחד.
"'הסאונה' הייתה פרויקט הגמר שלי בבצלאל. הקמתי חדר של סאונת אדים פעילה, מעוטרת ומורכבת מ-500 אריחים מצויירים. את הציורים עשיתי בטכניקות משולבות. בחלק מהדימויים השתמשתי בשבלונות שנחתכו בלייזר וחלקם נעשו כציור אקספרסיבי מופשט. את הציורים היה ניתן למשש בניגוד לציורי בד. הסאונה היא הטרוטופיה המתאפיינת בטמפרטורה ולחות שונה מהסביבה החיצונית הכרוכה בריטואלים של התפשטות והיטהרות. היא מדמית מכונת זמן שהגיעה לחדר הגבס המטונף בבצלאל. זהו פרויקט המשלב טכניקות עתיקות וחדשות, כמו שריפת גלזורות בתנורי קרמיקה לשבלונות לייזר".